„Ultima fotografie” de Bogdan Hrib | Tritonic

„Cu toții avem secretele noastre, care ne ucid încet. Până murim de tot.”

..astfel eu am murit doar de dragul acestei cărți!

Bună, dragilor! Ce mai faceți? Eu sunt din ce în ce mai fericită să descopăr cărți minunate și sunt și mai fericită să vă vorbesc despre ele. „Ultima fotografie” de Bogdan Hrib este una dintre cele mai bune cărți ale acestui an și se află în clasamentul celor mai calitative 10 cărți.

Dragul nostru autor roman, Bogdan Hrib, povestește în cele 308 pagini despre viața lui Alexandru Zaharia și a unei colege de-ale lui din perioada clasei a II-a, Diana Anton. Cei doi se află pe aceeași croazieră, însă fără a-și da seama de la bun început, ambii au plecat cu același scop, iar acela sigur nu este călătoria.

„Câteva clipe uitasem unde sunt. Pe o navă, undeva departe, pe un ocean imens. […] și mi se face o sete adâncă, o sete pentru ștergerea memoriei…”

Abordând absolut orice subiect al lumii cotidiene, nu pot zice decât că această carte o voi reciti cu cel mai mare drag peste câțiva ani, apoi peste alți câțiva ani. „Ultima fotografie” este o carte care rămâne nemuritoare, o carte în care îți rămân amintirile unui trecut atât dur, cât și frumos, dar și cu influențe istorice pe care mulți dintre noi nu le-am cunoscut fizic, dar cu care am făcut „cunoștință” abia când am crescut în vârstă.

Pe absolut tot parcursul cărții m-am întrebat „Cât de mult se regăsește autorul în personajul principal?”. Probabil nu voi știi niciodată, însă ceea ce știu sigur este că Alexandru Zaharia a avut parte de o viață pe cât de grea, pe atât de frumoasă. Cineva mi-a zis cândva că „detaliile fac diferența”, consider că acest lucru se aplică și în cazul acțiunilor personajului nostru. Detaliile vieții lui șlefuiește acest roman dându-i o notă clasică, conturat fiind de timpul care a trecut peste vârsta protagonistului.

„Mă întorc în timp, un timp gol… În buclă…”

Mi-ar fi plăcut, totuși, să știu mai multe despre Diana, personajul feminin al romanului. A fost un caracter puternic, strălucit, însă cred că a fost scos în evidență destul de puțin în comparație cu personajul masculin. M-am consolat, însă, cu sfârșitul, moment în care am aflat că Diana a avut un impact puternic asupra viitorului pe care Alex urmează să-l cunoască.

Foarte încântată m-am simțit și atunci când autorul a descris Bucureștiul, atât cu bune, cât și cu rele. Având ocazia de a privi prin ochii lui Alex, cum prin diferite etape ale vârstei, Bucureștiul se schimbă o dată cu personajul, am realizat că în aceeași situație mă aflu și eu, dar și ceilalți din jurul meu.

„Simt cum se lipește încet de mine, […] o îmbrățișez cu totul și plâng și eu.”

Călătoria celor doi are rolul de a deschide sufletele înecate în tristețe și de a coase rănile deschise încă din tinerețe. Amândoi au avut vieți grele, crescuți în perioade de criză și de comunism, au descoperit „viața” cu mai multe rele decât bune, însă mereu au avut tăria de a o lua de la capăt.

Cu siguranță voi înțelege altfel această carte peste ceva vreme și cu toată sinceritatea, abia aștept să vină acea perioadă. Un roman complex, plin de învățături și amintiri, am simțit cu drag cum autorul a pus foarte mult suflet în scrierea operei, ceea ce m-a făcut să apreciez și mai mult autorii români. [ în special pe Bogdan! 🙂 ]

„Am suferit, am luat-o de la capăt, cumva au rămas amintirile, multe dintre ele cu multă aromă dulce amăruie de nostalgie.”

Recomand cartea absolut tuturor persoanelor care doresc să descopere o altfel de carte, o altfel de poveste. Cred că vârsta minimă recomandată ar fi de 16 ani, însă cu siguranță, asemeni mie, cartea se va înțelege mult mai bine cu înaintarea atât în vârstă, cât și în societatea românească. Acord cu cel mai mare drag 5🌟/5🌟 unei cărți care mi-a bucurat enorm sufletul într-o perioadă în care chiar aveam nevoie!

Mulțumesc din suflet autorului Bogdan Hrib și editurii sale, Tritonic, pentru exemplarul primit și pentru ocazia de a citi o așa minunăție de operă. Pe Bogdan îl puteți găsi activ pe contul său de Instagram, editura poate fi găsită pe Instagram apăsând aici, iar cartea poate fi comandată de pe site-ul oficial al editurii Tritonic. Pe mine, ca de obicei, mă găsiți pe contul meu de instagram dedicat cărților @goddessreadbooks, unde vă aștept să discutăm despre absolut orice subiect doriți.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și aștept păreri multe, multe, despre cum vi s-a părut și vouă cartea. Noi ne auzim la un articol viitor, iar până atunci, nu uitați să citiți doar cărți bune! Lecturi plăcute!