„Angaraka”- Balanța de Lavinia Călina | Herg Benet

„Nu știu cine n-are loc de Balanța aia și se tot joacă cu ea, dar câteodată am impresia că e beată de se tot înclină așa aiurea.”

Cred că v-ați obișnuit ca eu să promovez autorii români de calitate. Mă bucur să descopăr cât mai mulți scriitori, în special când observ potențialul pe care fiecare îl deține. „Balanța” este volumul unu al seriei „Angaraka”, scrisă de Lavinia Călina și publicată la editura Herg Benet.

Cartea Laviniei m-a dat pe spate. Nu pot zice decât că acest volum se îndreaptă treptat spre ceva fantasy cu Zei, iar eu sunt adepta acestor mituri. Am citit paginile cu sufletul la gură, iar curiozitatea mi-a fost stârnită încă din momentul în care mi-au fost prezentate cele trei „credințe” ale populației. „Creatorul”, „Balanța” și „Infernul” sunt cele trei puteri cărora populația a două planete se închină. Descrierea mi-a format o impresie și o conexiune cu lumea reală, făcându-mă să asociez credința noastră cu cea a personajelor.

„E de ajuns ca un măr să fie stricat ca tot lotul să putrezească din cauza lui.”

Acțiunea se desfășoară atât pe Terria, o planetă destinată pieirii, cu persoane bolnave supuse muncii „de jos” în fabrici și uzine poluate, cât și pe Angáraka; o planetă ce își dorește prosperitate și un trai evoluat, cu spitale de înaltă calitate, oameni culți și războinici pe cinste. Cele două planete sunt într-o confruntare directă, astfel pe pământul pieirii se fac planuri de atac împotriva „statului” conducător de către un grup de rebeli numiți „VEX”. Aceștia prin metode clasice, precum lupta corp la corp, dar și prin metode tehnologice și avansate urmează a se pune împotriva celor care le fac viața un coșmar de mai bine de 400 de ani.

Pe lângă descrierile care m-au cucerit, modul de scriere al autoarei, m-a făcut să mă simt ca și cum aș asculta o poveste de istorie de mult uitată și care prinde viață datorită unui povestitor cu glas de înger. Am rămas conectată pe tot parcursul lecturii cu personajele, cu imaginile vizuale și am simțit totul ca pe un film de acțiune bine regizat.

„Important e să trăiești, să trăiești frumos, la maxim, să simți că exiști și că te bucuri de experiența asta. Să nu ajungi o fantomă pe lângă care trece viața și nu înțelege nimic din ea.”

Am avut 11 perspective diferite, volumul având 13 capitole, m-am așteptat ca toate să difere și să creeze haos în gândurile cititorului. Ei bine, nu a fost deloc așa. Categoric, perspectivele au fost diferite, însă m-au ajutat temeinic la înțelegerea poveștii, a sentimentelor răsărite în sufletul personajelor, a gândurilor ce răsunau puternic în minte, dar care niciodată nu prindeau glas.

Per total, a fost o carte excepțională, aștept cu mare nerăbdare volumul doi pentru continuarea evenimentelor la care am rămas cu mari semne de întrebare. Aydin și Da’Rion au cele mai mari semne de întrebare cu privire la relația lor și la modul cum au abordat probleme ce au apărut pe parcursul lecturii. Tot aceștia doi sunt și personajele mele preferate ale seriei, chiar nu cred că mi se va schimba părerea în volumele ce vor veni, însă, pentru că niciodată nu se știe, Lavinia, surprinde-mă!

„Cine seamănă vânt culege doar furtună.”

Acord cu cel mai mare drag 5🌟/5🌟 cărții care m-a scos din zona mea de confort și care mi-a servit pe tavă o porție de lectură românească foarte bine lucrată. Mulțumesc Editurii Herg Benet pentru ocazia de a descoperi o autoare remarcabilă și plină ochi de talent. Lavinia are și o serie de cărți completă, „Ultimul avanpost”. Voi lăsa link aici pentru mai multe detalii despre aceste volume. Spre a o cunoaște mai bine pe autoare, trebuie doar să apăsați aici, pentru a-i comanda cartea aici, iar pentru mai multe noutăți despre noile apariții și publicații ale editurii, aici. Pe mine ca de fiecare dată mă găsiți pe contul meu de instagram dedicat cărților apăsând aici. Vă mulțumesc pentru timpul acordat, iar noi ne citim la un articol viitor, unde vom discuta tot despre un autor român, până atunci, nu uitați să citiți doar cărți bune. Lectură plăcută!