Un debut promițător. Cercul de foc de Liviu C. Tudose

„Dacă nu iertăm, ce mai suntem noi pe pământul acesta care se scufundă în grabă?”

Salutări, dragii mei! Știu, am lipsit foarte mult de aici și îmi pare nespus de rău că ați așteptat atât pentru o altă recenzie scrisă de mine. Au fost câteva săptămâni/luni în care am simțit că nu mai pot face față treburilor care mă obligau să le duc la bun sfârșit, astfel am ales să lipsesc o perioadă de pe blog, însă astăzi vin cu ceva proaspăt pentru voi și îmi doresc ca toți cei care ați citit deja această carte, să îmi împărtășiți părerea.

Îmi doresc să vă aduc în vedere o nouă apariție în lumea cărților, „Cercul de foc”. Îmi aduc aminte și acum de începuturile prieteniei mele sufletești cu acest volum scris de Liviu Tudose. În urmă cu ceva luni bune am primit un mail în care autorul mă informa despre cartea sa de debut pe care urma să o lanseze în cel mai scurt timp. Astfel, în luna decembrie cartea a ajuns și în mâinile mele bucurându-mă de tot ce poate oferi mai bun și mai frumos o poveste despre marinari talentați, corăbii unice, lupte pentru supraviețuire, regate impunătoare, anotimpuri și multe alte minunății demne de menționat. Având 254 de pagini, această carte ar fi trebuit să cuprindă cel puțin 500 deoarece nu m-am putut dezlipi ușor de aceasta și îmi doresc enorm să aflu continuarea poveștii (în cazul în care există una) deoarece totul a fost prea minunat pentru a se termina doar cu un singur volum.

„Cu un stomac gol nu poți nici să lupți, dar nici să te-ndrăgostești n-ai șanse.”

Vă spuneam mai sus faptul că nu m-am putut despărți ușor de carte, într-adevăr, este foarte real ce am spus și chiar îmi doresc să știu că există o continuare. Cât despre poveste pot să vă spun că este mult mai frumoasă decât mă așteptam să fie și are la bază „legenda celor patru fii”, totul începând prin despărțirea a unui mare regat în patru mici insule, una pentru fiecare fiu de împărat, scopul fiecărui regat fiind supraviețuirea și buna conviețuire alături de cei rămași pe insule, în mijlocul cărora se afla Insula Regală unde împăratul avea grijă de bunăstarea tuturor. Începutul cărții ne face cunoștință cu întreaga lume dinainte ca acest regat să fie scufundat sub apele mării, iar pe mine, personal, m-a atras atât de tare în mrejele sale încât am mai citit de două ori primele două capitole pentru a mă bucura pe îndelete de cuvintele ce învăluiau magia poveștii.

Am rămas plăcut surprinsă de cuvintele folosite de autor, acestea mi-au dat o stare de liniște, o senzație de furnicături pe șira spinării, iar acest lucru a fost din cauza lipsei cărților cu o scriere de acest gen din biblioteca mea. Atât scrisul, cât și acțiunea în sine m-au trimis cu gândul la câteva cărți cunoscute, ba chiar m-au dus cu gândul la o poveste pentru copii, un fel de Jules Verne combinat cu Hans Christian Andersen. Cred că datorită acestei asemănări am simțit o atracție puternică pentru carte, aș fi citit-o într-o zi dacă aș fi avut timpul necesar, însă mă bucur enorm că m-am bucurat de ea pe etape deoarece absolut toate detaliile mi-au rămas mult mai pronunțate în memorie. Descrierile au fost pline de iubire și admirație, am simțit cum fiecare cuvânt își avea locul și nimeni nu ar fi putut să le așeze mai bine decât Liviu. Mi-am imaginat absolut fiecare zonă descrisă de autor, am putut vedea exact tot ceea ce vedeau și personajele, am simțit mirosuri de mâncare atât de gustoase și asta doar datorită descrierii de înaltă calitate. Am simțit cum fiecare capitol a fost gândit și am observat câtă muncă a fost depusă pentru a face o legătură între capitole și personaje, între imaginile superbe și titlurile capitolelor și nu în ultimul rând, între volum și cititor, care după părerea mea este cea mai importantă legătură dintre toate.

„Nopțile fiind încă reci, în zonă lemnele se iubeau cu zgomot.”

Mai sus am menționat câte ceva despre niște imagini superbe și nu am dezvoltat deloc subiectul. Ei bine, vreau să vă spun că nu am văzut o carte cu reprezentări mai frumoase în imagini ale capitolelor ca în acest volum. Totul a fost atât de bine gândit și structurat încât nu îi pot găsi niciun defect. Sau poate că pot? Nu, nu pot. Chiar nu pot. Aceasta este genul de carte căreia nu îi poți aduce reproșuri nici dacă ți-ai fi dorit să o faci. De la copertă, la pagini și structură totul este perfect, conținutul de asemenea este mai mult decât calitativ, iar povestea chiar dacă pe alocuri pare de copii, consider că învățăturile pe care aceasta ți le aduce sunt de citit la absolut orice vârstă. Consider că este o lectură ușoară, cu mici învățături, dragălașă, perfectă pentru perioadele în care nu ai răbdare să citești ceva dificil și parcă niciun alt gen nu te atrage. Pentru o recomandare de vârstă mi-aș dori să spun că toată lumea o poate citi, însă nu o să vă mint, clar o recomand în mod special celor până în 16 ani. Mi-aș fi dorit ca o astfel de carte să citesc pe vremea când eram eu în școala generală, poate în acel moment m-aș fi îndrăgostit mai repede de lectură.

Aștept cu nerăbdare alte apariții din partea autorului deoarece dacă „Cercul de foc” a fost cartea de debut, nu vreau să știu la ce să mă aștept din partea viitoarelor cărți. Atât de mult îmi doresc să mă mai delectez cu acele vorbe magice și pline de drag încât îmi vine să recitesc din nou cartea. Doresc să-i mulțumesc din suflet lui Liviu pentru minunatul exemplar pe care mi l-a oferit și pentru șansa de a-i intra în minte de printre rândurile chiar de el scrise. Pe dragul meu prieten Liviu Tudose îl găsiți pe pagina lui de Instagram dând doar un click aici, iar cartea poate fi comandată în siguranță de aici. Și să nu uităm că un mic cadou pentru toți cititorii mei care au ajuns până aici, se găsește pe contul meu de Instagram și vă așteaptă cu drag pe toți. Eu ca de fiecare dată vă urez lecturi plăcute, să aveți mare grijă de voi și să nu uitați să vă protejați așa cum trebuie.

„Plângi în soare fără lacrimi.”

2 gânduri despre “Un debut promițător. Cercul de foc de Liviu C. Tudose

  1. Felicitări pentru recenzie. Am văzut cartea în ultima perioadă și chiar eram curioasă să citesc o părere despre ea. De arătat, arătă magic, iar acum m-ai convins că și povestea ascunsă sub această magie se ridică la același nivel. Felicitări autorului și sper să o citesc și eu.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.