„Du-te cu el” – Agnès Ledig | Act si Politon

Consider că mă cunoașteți extrem de bine încât să știți că dacă o carte mă face să plâng, aceasta e extraordinară. Faceți cunoștință cu cartea pe care îmi era frică să o încep, dar pe care de când am început-o n-am mai putut să o las din mână. Aceasta se intitulează „Du-te cu el” și este semnată de minunata autoare, Agnès Ledig. În vârstă de 49 de ani, autoarea a suferit experiențe neplăcute de-a lungul vieții, astfel refugiindu-se în ale scrierii și câștigând premii importante, așa cum susține și editura Act și Politon, „s-a bucurat de un succes enorm la public încă de la primul ei roman, „Marie d’en haut” (2011) care a primit premiul cititoarelor revistei Femme Actuelle.” Povestea care mi-a rupt sufletul în două se întinde pe 347 de pagini tumultuoase care îți vor schimba percepția a tot ce știai până acum despre dragoste, viață și moarte.

„Fă-mi și mie bine, îndepărtează-mă de umanitate. Și mai ales de inumanitate.”

Încep prin a vă spune că m-au atras numele personajelor principale, Romeo și Julietta.. cine ar fi crezut? El un pompier cu o reputație în domeniu, ea o asistentă medicală fără grija zilei de mâine. Până când în sala de operații urmează să se îngrijească de acest Romeo al vremurilor după ce o explozie a etajului 8 al unui bloc l-a propulsat direct într-un pom din apropiere. Fără prea multe șanse de supraviețuire, draga noastră asistentă a făcut tot ce i-a stat în putință să îl facă pe pompier să își recapete încrederea în el, dar și puterea zilei de mâine. Îndrăgind-o pe cea care i-a fost alături atunci când totul era distrus, Romeo i-a dedicat fiecare efort de a se pune pe picioare, împreună cu toată ambiția lui de a se reface doar pentru a-i arăta recunoștința pe care i-o purta. Din acel moment, totul devine din ce în ce mai complicat și mai greșit din toate punctele de vedere, se apelează la subiecte dificile care te fac să vezi totul cu ochii limpezi.

IG: @goddessreadbooks

Subiecte precum violul, maltratarea, abandonul, avorturile sunt prezente în scrierea lui Agnes, având în vedere faptul că sunt cele mai dure, m-am bucurat să văd experiența de scriere a autoarei. Am „văzut” fiecare subiect abordat desfășurându-se chiar în fața mea fără a putea interveni, m-am simțit neputincioasă citind o carte, m-am simțit lipsită de vlagă după fiecare descriere a celor mai necurate acțiuni ale bărbaților și rezultatele acestora. M-am temut pentru viitorul meu, pentru al personajelor și pentru al întregii lumi. Sunt incredibil de șocată chiar și după câteva ore de la care am terminat volumul, tot nu îmi vine să cred ce am citit și cum am putut să trec peste experiența dureroasă a femeilor. Sunt convinsă de foarte multă vreme în legătură cu puterea pe care o femeie o poate avea, însă citind și fiind martoră la asemena tratamente nu cred că există un termen care să definească ceea ce zace într-o femeie maltratată și care încă rezistă fără a se plânge.

„-Ai văzut, Juliette? În dimineața asta, soarele răsare de două ori.”

Pe lângă acele subiecte foarte puternice și bine abordate, locurile despre care ne povestește Agnes în scrierile ei sunt extraordinar de frumoase și pline de natură. Chiar și dulciurile din patiseriile despre care a scris, mi-au făcut cu ochiul, însă am decis să nu le caut deoarece poftele își cam fac de cap fără să vreau. Mai pe scurt, Franța! Descrierile în care prezintă natura ce o înconjoară au un impact emoțional la fel de mare ca acelea în care sunt prezentate cele mai dureroase momente ale volumului. Dorindu-mi să văd „fizic” acele zone, am ales să dau un search pe Internet să văd despre ce este vorba, așadar vă las și pe voi să vă bucurați de micile plăceri ale vieții prin prisma unor capturi digitale. Enjoy!

Cu siguranță recomand cartea absolut tuturor, însă cu o vârstă trecută de 16 ani deoarece impactul a fost surprinzător chiar și pentru mine și nu doresc să îmi imaginez ce altceva s-ar întâmpla la o vârstă mai fragedă. Acord 5 steluțe din 5 pentru tot ceea ce a avut Agnes de oferit prin prisma cărții ei, pentru tot ceea ce a însemnat cartea pentru mine, pentru tot ceea ce va însemna pentru femeile care o vor citi și nu numai. Sincere felicitări, Act și Politon pentru traducerea acestei cărți și publicarea ei. Mulțumesc din suflet editurii menționate pentru ocazia de a lectura o astfel de capodoperă și exemplarul oferit. Puteți găsi cartea atât în format fizic pe site-ul celor de la editură, cât și ebook sau audio. Eu vă mulțumesc din suflet pentru atenție și îmi doresc să aflu din partea voastră, ce alte subiecte puternice ați mai citit de-a lungul vremii? Aștept răspunsurile voastre atât în comentariile articolului, cât și pe Instagramul meu dedicat cărților. Toate cele bune și să aveți parte doar de lecturi plăcute!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.