„O numărătoare inversă” de Emilia Toma | Tritonic

„Primul lucru pe care vreau să-l spun despre mine e că m-am născut din orgoliu.”

O numărătoare inversă” scrisă de minunata autoare româncă, Emilia Toma, este dovada faptului că scriitorii români au talent și reușesc cu lejeritate să modeleze niște personaje deosebite. În cele 255 de pagini pe care le are volumul, vom descoperi un băiat tânăr care nu cunoaște ce înseamnă munca, dorința de a progresa, respectul și multe altele. Ovidiu este un amestec de caractere imposibile de care mie, personal, mi-a fost frică. De ce? Ajungem și acolo imediat.

Cartea despre care vă voi vorbi astăzi a fost una dintre cele mai enervate și surprinzătoare lecturi de până acum. Personajul principal a știut cum să mă scoată din sărite și de multe ori m-am abținut să nu dau cu volumul de pereți. Conversațiile mele de pe Instagram cu autoarea din timpul lecturii, au jucat un rol foarte important, m-am simțit mult mai apropiată de carte și totodată de personaj, în ciuda alegerilor mai puțin „ortodoxe” pe care acesta le considera a fi corecte. Ovidiu este genul de persoană de care ar trebui sa fugi cât te țin picioarele, dar nu sunt aici să îl denigrez, sunt aici să vă încurajez pe voi, femei, care citiți această recenzie, să fugiți de bărbații care abuzează cu bună credință, indiferent dacă abuzul este fizic sau psihic, deoarece voi aveți puterea necesară pentru a trece peste toate problemele vieții fără a vă mai întoarce de unde ați plecat.

„Mă agățam de fostul meu succes și căutam să mă simt special, chiar dacă eram uitat.”

Cartea abordează chiar subiectul menționat anterior, unul nu foarte plăcut din punctul meu de vedere. În timp ce vorbeam cu Emilia îi spuneam că fug cu desăvârșire de persoanele de genul lui Ovidiu și discutam despre femeile care rămân alături de cei care le fac mai mult rău decât bine. Cu ajutorul acestui volum am realizat de unde pleacă toate aceste „apucături” ale celor ce cred că doar ei au drepturi și nimeni altcineva. Spre exemplu, amintirile lui ne pun în temă cu mici traume dobândite încă din copilărie și sunt extrem de sigură că acestea ne definesc într-o mare măsură atunci când ajungem la vârsta maturității (bineînțeles, aici vorbesc și despre personaj, dar și despre noi). Este dificil să treci peste ceea ce ai văzut, auzit sau făcut pe vremea când încă erai un copil, ba chiar este foarte posibil să nu mai poți trece niciodată peste acele momente reprezentative care au dus ușor-ușor către niște traume.

Scrierea a fost calitativă, însuflețită, au fost extrem de multe momente în care am ajuns să tremur cu cartea în mână, să plâng, să râd, să mă enervez, să-mi fie milă, să mă îndrăgostesc de poveste și să trăiesc totul cot la cot cu personajul principal. Nu am simțit în niciun moment că mă plictisesc, însă începutul este cel mai dificil, am avut nevoie de muuultă răbdare ca să pot face față tumultului de sentimente care mi-au invadat sufletul și mintea. Să fiu sinceră cu voi, în multe pasaje ale personajului în care se povestea de unde au început traumele, m-am regăsit, multe experiențe de-ale lui sunt foarte asemănătoare cu ale mele și m-a durut inima să aflu că foarte mulți copii au trăit ceea ce se povestește în volum. O carte de acest gen te pune pe gânduri, iar pe mine nu m-a pus doar pe gânduri ci m-a și eliberat de durerea pe care o resimțeam în piept în urma impactului emoțional de care am avut parte.

„Eu eram un nimic și voiam totul.”

Volumul categoric nu este pentru orice gen de vârstă, personal, dacă ar fi să atribui una ar fi de 17 ani, sau chiar mai mică în cazul în care maturitatea s-a înfăptuit mai devreme. Limbajul vulgar, acțiunile personajului, amintirile dureroase sunt doar câteva dintre lucrurile care vă vor îngreuna (sau nu) sufletul. Recomand cu toată inima acest volum, iar ca un sfat, dacă nu vă simțiți în regulă în relația pe care o aveți cu partenerul și considerați că nu vă tratează cum meritați, gândiți-vă de două ori înainte de a merge mai departe. Dacă vă întrebați de ce am spus asta, citiți cartea și aștept să vorbim mult mai detaliat pe seama acestui subiect sensibil. Mulțumesc Emilia pentru această scriere de excepție și aștept pe viitor și altele de aceeași natură.

Mulțumesc din suflet editurii Tritonic pentru exemplar și pentru ocazia de a cunoaște un alt autor român talentat. Volumul poate fi achiziționat de pe site-ul celor de la Tritonic apăsând aici, iar pentru mai multe noutăți atât din partea editurii, cât și din partea autoarei, las aici două link-uri către profilul lor de Instagram, Tritonic, Emilia Toma. Vă mulțumesc din suflet pentru atenția acordată și vă aștept pe Instagram unde putem discuta în voie despre tot ceea ce vă face plăcere. Lecturi plăcute și zile însorite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.